Kun perustimme kiltaa reilut 20 vuotta sitten, olimme kaikki innokkaita merivartioreserviläisiä ja osa jopa vakituisessa palveluksessa Suomenlahden Merivartiossa. Aikaa on kuitenkin kulunut, ikää ja kokemusta on karttunut. Valtaosa perustajajäsenistä on jo eläkeiän kynnyksellä tai eläkkeellä.

Kokemusta ei pidä hukata, mutta toiminta pitää sovittaa kullekin aikakaudelle ja ikäluokalle sopivaksi. Voin vain kuvitella nuoren merivartiokomppanian reserviläisen ajatusmaailmaa, kun hänet istutetaan yhdistykseen, joka noudattaa vuoden 1962 joukkoosastokiltojen perustamisen pysyväismääräystä.
Perustaminen
Ajassa eläminen on tärkeää killan tulevaisuuden kannalta. Haastankin koko jäsenistön mukaan kehittämään kiltaa ja ilmoittautumaan toimintaan mukaan.

Avointa keskustelua voidaan käydä esimerkiksi killan Facebook ryhmässä, joka on suljettu ryhmä vain jäsenille. Siellä voi vapaasti kertoa kokemuksiaan ja ehdotella uusia juttuja tulevaisuudessa toteutettavaksi. Ryhmä löytyy hakemalla Suomenlahden Merivartiokilta hakusanalla Facebookista.

VAIN TAIVAS RAJANA, JOS PORUKAT NIIN HALUAVAT

Kiltaa kehitettäessä esteenä ei niinkään ole ideat. Uskomattomia asioita voidaan hyvällä suunnittelulla ja innokkaalla porukalla toteuttaa. Useat killan kehittämisideat kaatuvat siihen, että ei ole riittävää innokkuutta ja pitkäjänteisyyttä idean toteuttamiseen. Esimerkkinä tästä olemme killan alusta saakka suunnitelleet oman aluksen hankkimista. Hieno idea, mutta vaatii todella innokasta ja sitoutunutta porukkaa, jotta toiminta on järkevää eikä rasita vain muutamaa killan innokkainta aktiivia.

Koulutustoiminta vaatii myös innokkuutta ja pitkäjännitteisyyttä, jota killasta toki löytyy kiitettävästi jo nyt. Lisää aktiivista porukkaa tarvitaan aina ja tehtäviä pitää voida jakaa siten, että kukaan ei koe killan tehtäviä rasitukseksi ja lopeta sen vuoksi toimintaa. Itselläni on tästä omakohtaisia kokemuksia muusta yhdistystoiminnasta.

PUHEENJOHTAJUUS 2022

Puheenjohtajuus kohdallani ei ollut mikään suunniteltu juttu, olenhan ollut killan rahastonhoitaja alusta saakka ja sitä kautta hallituksessa koko killan olemassa olo ajan. Suostuin kuitenkin tehtävään ja tulin valituksi Kotkassa syyskokouksessa 2021. Kiitos siitä kuuluu kiltalaisille. Tällaisen kunnian osuttua kohdalleni, teen kyllä parhaani killan eteen puheenjohtajanakin. Onneksi on lukuisia entisiä puheenjohtajia tukenani, kevät kokouksessakin oli 5 entistä puheenjohtajaa pakalla ja kaikki ovat aina käytettävissäni avuliaasti ja pyyteettömästi. Toivon myös avointa keskustelua ja yh-teydenottoja jäseniltä, vain siten voin olla avuksi killan kehittämisessä.

KEVÄTKOKOUS 25.3.2022 SUOMENLINNA

Kevätkokous tuli vähän niin kuin varkain, kun hallituksessa luimme killan sääntöjä, jossa yksiselitteisesti määritellään kevätkokouksen pitoajaksi maaliskuun loppu. Onneksi materiaali oli kuitenkin kutakuinkin valmiina ja saimme kokouspaikan varattua tutusta ympäristöstä Suomenlinnan Bistro Bastionista. Päivämäärän varmistuttua hallituksen jäsenet aloittivat ohjelman laatimisen ja siitä tulikin varsin mielenkiintoinen, olimmehan olleet parivuotta karanteenissa.

Ensin pääsimme tutustumaan uuteen Rautavilleen RV20 luokan alukseen, joka onkin alumiinia. Upea alus, jota tuskin alamme kutsua Alumiinivilleksi, sen verran vaikuttava alus on.
Sauma
Valitettavasti vasta remontoidulle Suomenlinnan Merivartioasemalle emme päässeet koronamääräysten vuoksi käymään. Kurkistimme kuitenkin kokouspakkanammekin aikanaan toimineeseen aseman saunaan, jonka eteiseen on kerätty melkoinen määrä merivarioperinne esineitä vuosien varrelta.

Tämän jälkeen kiiruhdimmekin jo sitten Bistro Bastioniin, jossa kahvin kera kuuntelimme Merivartioston Arthur Heickelin mielenkiintoista esitelmää Merivartioston sukellustoiminnasta. Paljon uutta ja mielenkiintoista asiaa oli tunnin mittaisessa esitelmässä. Joitakin näkemiämme asioita on myös Rajamme Vartijat lehdessä 1/2021 sivuilla 23-26, joka löytyy netistä.
Rautaville
Aika kului kuin siivillä ja kevätkokoukseen meillä oli enää alle puoli tuntia aikaa käytettävissä. Bastion henkilökunnan piti päästä klo 20:00 kotiin ja niinpä Ari Wan toimi yhdistyksen ehkä tämänhetkisen historian nopeimman kokouksen puheenjohtajana. Tilit ja toimintakertomus saatiin hyväksyttyä ja kokous ajoissa päätettyä.

Kokouksessa jäi ajanpuutteen vuoksi myös puheenjohtajan katsaus pitämättä, vaikka sen olinkin valmistellut. Toivottavasti saamme sen kotisivuille nähtäväksi ja keskustelun pohjaksi. Facebook ryhmässämme se jo onkin ryhmäläisten nähtävissä.

AMMUNTA HARJOITUS LOVIISASSA 26.3.2022

Olen vuosia hoitanut killan ampumarata vuokrausta Loviisassa ja ajattelin, että on mukava nähdä mitä ammunnoissa tapahtuu. Ampumaradalla1 Lähdimme Paraisilta kyläilemään tullen poikani Joonaksen kanssa ajamaan Espoosta Loviisaan lauantai aamuna klo 08:00. Saavuimme Tero Karjalaisen kanssa yhtä aikaa ampumaradalle, joka Googlessa kulkee nimellä Loviisan Ammuntaurheilukeskus. Kesällä varmaankin ihan inhimilliset olosuhteet, mutta näin maaliskuussa lunta oli joka puolella ja tuuli tuiskutti kevyttä lunta lähes koko ammuntaharjoitusten ajan. Kylmästä tuulesta huolimatta aika kului kuin siivillä ja pääsin itsekin ampumaan koeluontoisesti.
Ampumaradalla2

Erittäin upeaa työtä ammunnan parissa. Täytyy sanoa, että puheenjohtaja tunsi kyllä ylpeyttä killan ammuntaporukkaa kohtaan.

Pekka Lieppinen
Killan puheenjohtaja
pekka.lieppinen@gmail.com
p. 050-5022100